| BURSAR OFFICE
list of latest announcement

SEBUT HARGA B

PENGAUDITAN PENGURUSAN PEROLEHAN UNIVERSITI AWAM DI UPM OLEH JABATAN AUDIT NEGARA MALAYSIA PADA 5 JUN 2017 HINGGA 14 JULAI 2017.

Mesyuarat Jawatankuasa Kualiti akan diadakan pada 26 Julai 2017.

Pejabat Bursar telah membangunkan​ UPM Payment Gateway System untuk e-collection​ dengan kerjasama pihak Idec​ bagi menambahbaik sistem kutipan hasil universiti sediada.
Sistem ini berupaya menguruskan kutipan bayaran seminar/program/bengkel/kursus/dll yang dianjurkan oleh PTJ.
Kaedah ini amat praktikal dimana pelbagai saluran bayaran atas talian dapat digunakan termasuk kad debit, kad kredit dan  FPX (Financial Processing Exchange) daripada dalam negara manakala bayaran melalui kad kredit daripada luar negara. 
Bagi memudahkan pengguna membuat permohonan menggunakan sistem UPM Payment Gateway,
Pejabat Bursar telah dimuatnaik capaian pantas    di laman web Pejabat Bursar
http://www.bursar.upm.edu.my ) selain daripada capaian URL http://paygate.upm.edu.my . 
 
Manual penggunaan sistem juga boleh dimuat turun melalui laman web Pejabat Bursar

Please be informed that Asset Management Division, Bursar Office is in the process of updating the user list of Fixed Asset Management System (FAMS). Accordingly you are required to complete the Registration Form of FAMS ID and submit it to us directly by  fax 03/8946 6209/8656 0160 . The forms can also be downloaded from Bursar Office's website. In the meantime, we will deactivate the existing FAMS Id until we received a new registration form from you. FAMS system will also be closed for annual closing until further notice 

Dilampirkan surat jemputan dan format profil pengguna.

Surat jemputan bengkel.

Format profil pengguna.

Pihak tuan/puan yang ingin menghadiri bengkel tersebut dimohon untuk mengesahkan kehadiran dalam melalui capaian elatihan.upm.edu.my.

Dimaklumkan Pejabat Bursar akan mengadakan taklimat Sistem Permohonan Pembelian (eRO) seperti berikut:-

Tarikh: 24 Januari 2018 (Rabu)

Masa: 9.00 pagi hingga 12.00 tengahari

Tempat: Dewan Taklimat, Tingkat 1, Bangunan Canselori Putra

Sasaran peserta: Pegawai UPM yang terlibat dengan permohonan pembelian yang belum pernah menghadiri bengkel sistem ini.

Dimaklumkan,susulan daripada Taklimat Sistem Pembelian (eRO) kepada Pusat Tanggungjawab (PTJ) pada 24 Januari 2018, Pihak Pejabat Bursar telah merancang pelaksanaan sistem eRO berkuat kuasa pada 1 Februari 2018 dan cadangan tempoh peralihan sebulan sehingga 1 Mac 2018.
 
Oleh yang demikian, dimaklumkan penggunaan Sistem Permohonan Pembelian (eRO) adalah ditangguhkan atas sebab penyelenggaraan sehingga tarikh yang akan diberitahu kelak.
 
Penggunaan Borang Permohonan Pembelian (R.O) -SOK/KEW/BR002/BUY bagi pembelian masih diguna pakai sehingga 1 Mac 2018.
 
Kami memohon maaf dan segala kesulitan amatlah dikesali.
 

Dengan hormatnya dimaklumkan Pejabat Bursar dalam perancangan untuk pelaksanaan perolehan berpusat secara kluster bagi kontrak pembersihan dan pencucian bangunan PTJ.  

Sehubungan itu, bagi tujuan tersebut Pejabat Bursar akan mengadakan bengkel kepada wakil-wakil Pusat Tanggung jawab (PTJ) pada tarikh, masa dan tempat seperti berikut:-

Tarikh     : 13 Februari 2018 (Selasa)

Masa       : 9.00 pagi – 5.00 petang

Tempat   : Mini Auditorium Satu, Aras 3, Bangunan Pejabat Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi

Sehubungan itu, diharap pihak YBhg. Prof. Datin Paduka/Dato’/Datin/Prof./Tuan/Puan dapat menamakan Pentadbir Kontrak PTJ yang terlibat dalam pemantauan kontrak pembersihan dan pencucian bangunan untuk menghadiri taklimat ini.

Pihak kami memohon supaya semua peserta membawa bersama softcopy spesifikasi/kontrak pencucian bangunan sedia ada di PTJ masing-masing. Diharap semua peserta membuat pengesahan kehadiran dalam Sistem Pengurusan Latihan melalui capaian elatihan.upm.edu.my selewat-lewatnya

9 Februari 2018 (Jumaat)

Segala perhatian dan kerjasama daripada pihak YBhg. Prof. Datin Paduka/Dato’/Datin/Prof./Tuan/Puan dalam menjayakan bengkel ini amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan terima kasih.

Surat Jemputan

BAHAGIAN KEWANGAN PENGURUSAN PEROLEHAN

Please be informed that the Bursar Office has issued Bursar Circular No. 1 Year 2018: 
University's Asset Management Procedure for PTJ's reference and action.
Please refer to the Reference Menu or Download Document at the Bursar Office website
for more information

Adalah dimaklumkan bahawa Pekeliling Bursar Bil 2 Tahun 2018 : Pelaksanaan Perolehan Kertas A4 (80 Gsm) Secara Kontrak Pusat Universiti Putra Malaysia, Serdang Selangor mula berkuatkuasa serta merta. Pelaksanaan ini terpakai untuk perolehan baharu yang belum menyediakan pesanan belian. Semua PTJ dimohon untuk melengkapkan Borang Perancangan Tahunan dan Anggaran Keperluan yang disertakan dan emel kepada mi_junaidah@upm.edu.my bagi tujuan rekod selewatnya-lewatnya 30 April 2018. 

Bersama ini dilampirkan dokumen berkaitan untuk rujukan.

 1. Pekeliling Bursar Bil. 2 Tahun 2018-Pelaksanaan Perolehan Kertas A4 (80 Gsm) Secara Kontrak Pusat Universiti Putra Malaysia, Serdang Selangor
 2. Lampiran 1- 1Pekeliling Perbendaharaan (1PP) Perolehan Kerajaan (PK) 2.1-Kaedah Perolehan Kerajaan
 3. Lampiran 2-Garis Panduan Pembelian Kertas A4 (80 Gsm) Secara Kontrak Pusat Di Universiti Putra Malaysia (UPM)
 4. Format Borang Perancangan Tahunan dan Anggaran Keperluan

MAKLUMAN KEPADA PEMBEKAL

 PENGHANTARAN DOKUMEN BAGI TUJUAN PEMBAYARAN SECARA TERUS OLEH PEMBEKAL KE PEJABAT BURSAR TELAH DILAKSANAKAN MULAI 02 APRIL 2018 SECARA BERPERINGKAT.

 DOKUMEN PEMBAYARAN BOLEH DIHANTAR TERUS KE BAHAGIAN KEWANGAN OPERASI BERPUSAT/ SEKSYEN KEWANGAN BAGI PTJ YANG BERKAITAN

 CARTA ALIR TUNTUTAN BAYARAN PEMBEKAL DAN SENARAI BAHAGIAN KEWANGAN/SEKSYEN KEWANGAN PEJABAT BURSAR MENGIKUT PTJ BOLEH DI DAPATI MELALUI LAMAN WEB BURSAR http://www.bursar.upm.edu.my/

With reference to Ministry of Finance letter ref no. S/K.KEW/PK/MOF/D/00 Jld.10 SK.6(14) dated 29th June 2018, please be informed that all tender published are cancelled and new tenders will be published after approval by Economic Planning Unit (EPU).

List of related tenders are as below:-

 1. Tender Perkhidmatan Insuran Berkelompok Pelajar Prasiswazah Dan Pascasiswazah Antarabangsa Selama 2 Tahun Bagi Semester Pertama Sesi 2018/2019 Hingga Semester Kedua Sesi 2019/2020 Di Universiti Putra Malaysia, Serdang, Selangor-T01/2018(62239)
 2. Tender Membekal, Mengukur Dan Memasang Karpet Baharu Di Keseluruhan Ruang Solat Masjid Universiti Putra Malaysia, Serdang, Selangor-T02/2018(6228400)
 3. Tender Bagi Membekal 29 Item Ubat Di Pusat Kesihatan Universiti, Universiti Putra Malaysia, Serdang, Selangor-T03/2018(62047)
 4. Tender Perkhidmatan Pembersihan Dan Pencucian Bangunan Secara Berpusat (Kluster 1) Di Universiti Putra Malaysia, Serdang, Selangor-T04/2018(10032)

Thank You

Procurement Management Financial Division

Bursar Office

Memaklumkan berkenaan pengeluaran pendidikan kwsp secara atas talian kepada pelajar asasi, prasiswazah dan siswazah.
Pelajar/parents yang layak membuat pengeluaran adalah bagi program yang dilaksanakan secara sepenuh masa dan eksekutif di kampus serdang sahaja.
 
Utk makluman semua, pelajar berikut tidak termasuk dalam senarai di bawah :
 1. Pelajar PJJ (UPMET)
 2. Pelajar UPMKB
 3. Pelajar PBS
 
Bagi pelajar PJJ dan pelajar di UPMKB, kemudahan ini akan dpt digunakan setelah proses pendaftaran dgn pihak kwsp berjaya dilaksanakan oleh pihak UPMET dan UPMKB.
 
TO WHOM IT MAY CONCERN,
 
REFER TO APPENDIX 1,
 
Mr/ Mrs,
 
To be informed that, your company is required to apply for renewal of registration with Universiti Putra Malaysia by completing all the requirements as below:-
 1. vendor’s registration form that can be download from Bursar’s Office website;
 2. related supporting documents (refer to the last page of vendor’s registration form); and
 3. a copy of payment receipt (refer to the last page of vendor’s registration form). Registration fee is RM50 yearly.
 
Please submit the completed vendor’s registration form to the address below:-
 
Procurement Management Financial Division
Bursar’s Office
Bangunan Canselori Putra
Universiti Putra Malaysia
43400 Serdang Selangor
 
Or;
 
 
Renewal application should be submitted before 30 September 2018.
 
Failure to renew, will affect your transactions with Universiti Putra Malaysia.
 
Thank you,
 
b/p Head of Procurement Management Financial Division
Bursar’s Office
Universiti Putra Malaysia
 
Notes: Please ignore this notice if you have renewed.
 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

 Tuan/Puan,

Dimaklumkan bahawa Prosedur  dan dokumen Pengurusan EMS untuk Penjimatan Penggunaan Kertas telah dikemaskini pada tarikh 17 Ogos 2018. Rujuk Sistem e-ISO.

2. Sehubungan itu, bagi persediaan menghadapi Audit Pemantauan Semakan 1, Sistem Pengurusan Alam Sekitar (EMS) ISO 14001 pada 12 - 14 September 2018 (Rabu - Jumaat) mohon kerjasama pihak tuan/puan untuk memastikan keperluan dokumentasi direkod, dikemaskini dan difailkan di Pusat Tanggungjawab (PTJ) masing-masing.

3. Bagi PTJ seperti di Lampiran 1 yang ingin membuat proses pelupusan kertas, disertakan maklumat berkaitan syarikat yang dilantikan bagi pelupusan kertas seperti berikut:-

NAMA SYARIKAT

ALAMAT, NO. TELEFON DAN PEGAWAI UNTUK DIHUBUNGI

Aqill Qhalish Enterprise

Alamat : 24, Kampung Petaling Bahagia, Jalan Puchong, 58200 Kuala Lumpur

No. telefon: 017-6851 914

Nama pegawai untuk dihubungi : En Ramly

Tempoh Lantikan: 1 Januari 2017 sehingga 31 Disember 2018

4. Lengkapkan Rekod Pelupusan Kertas yang boleh diperolehi daripada laman sesawang Pejabat Bursar untuk tujuan pengauditan.

Sekian, untuk makluman dan perhatian tuan/puan.

Terima kasih.

Urusetia JKEMS, Pejabat Bursar

Lampiran 1

Referring to the decision of the 650th Jawatankuasa Pengurusan Universiti meeting on July 18, 2018, all Responsibility Centers must submit a self-verification report of PTJ's movable assets before December 1 of each year to the Bursar Office according to the format given. The delay in submitting the report may result in difficulty in asset's acquisition the following year.

Do you know? Through government news no 7613 dated 03 December 1981, donation/CASH donated by companies / individuals to UPM for charitable / educational / service / benefit that benefits to Malaysians can be tax deductible for the year of assessment under subsection 44 (6) Income Tax Act 1967 (ITA 1967). 

The donor / representative should only inform the officer at the Customer Service Counter, Treasurer 3, Bursar Office about the need for tax deduction receipt  by attaching an INCOME TAX EXEMPTION FORM UNDER SUBSECTION 44 (6) INCOME TAX ACT 1967

Semua Ketua PTJ
Universiti Putra Malaysia 

YBhg. Datuk/Dato'/Datin Paduka/Datin/Prof./Prof. Madya/Dr./Tuan/Puan,

 

Dengan segala hormatnya perkara di atas dirujuk.

 

 1. Pekeliling ini bertujuan untuk memberi penjelasan dan menyelaraskan aktiviti serta proses kewangan utama yang perlu dipatuhi oleh semua Pusat Tanggungjawab (PTJ) bagi memastikan laporan kewangan dan akaun tahun 2018 dapat dilaksanakan dengan teratur dalam tempoh masa yang ditetapkan.

 

 1. Sehubungan itu, semua Ketua PTJ adalah diminta untuk memanjangkan pekeliling ini kepada semua warga PTJ di bawah pentadbiran masing - masing dan mematuhi tarikh yang telah ditetapkan. 

 

 1. Bersama -sama ini disertakan Pekeliling Bursar Bil. 3 Tahun 2018 - Peraturan Perakaunan Pada Akhir Tahun Kewangan 2018 untuk rujukan dan tindakan pihak YBhg. Datuk/Dato'/Datin Paduka/Datin/Prof./Prof. Madya/Dr./Tuan/Puan.

 

 1. Sebarang pertanyaan atau penjelasan lanjut berkenaan pekeliling ini, sila hubungi Bahagian Kewangan / Seksyen Kewangan Pejabat Bursar yang berkaitan atau Bahagian Kewangan Perakaunan di talian 03 - 8946 6227/6228/8006.

 

Kerjasama pihak YBhg. Datuk/Dato'/Datin Paduka/Datin/Prof./Prof. Madya/Dr./Tuan/Puan amatlah dihargai dan diucapkan terima kasih

Semua Ketua PTJ
Universiti Putra Malaysia 

YBhg. Datuk/Dato'/Datin Paduka/Datin/Prof./Prof. Madya/Dr./Tuan/Puan,

Dimaklumkan selaras dengan 1Pekeliling Perbendaharaan Perolehan Kerajaan (PK) 1.1-Punca Kuasa, Prinsip Dan Dasar Perolehan Kerajaan, Agensi adalah bertanggungjawab untuk menyediakan Perancangan Perolehan Tahunan (PPT) bagi perolehan yang akan dilaksanakan bagi tahun berikutnya dan mengemukakan maklumat perancangan perolehan secara tender kepada Kementerian Kewangan sebelum atau pada 15 Januari setiap tahun.

Sehubungan itu, semua Ketua Pusat Tanggungjawab perlu memastikan PPT diinput dalam Sistem eTender. Setiap PTJ boleh mendaftar sekurang-kurangnya 2 orang wakil, iaitu dengan cara mengisi Borang Permohonan ID Pengguna Sistem eTender yang boleh didapati dalam laman sesawang Pejabat Bursar.   

Tarikh akhir maklumat perolehan sebut harga dan tender diinput dalam Sistem eTender adalah pada 4 Januari 2019

Capaian kepada Sistem eTender.

Pekeliling Bursar Bil. 4 Tahun 2018

For your information, the Bursar Scheme Program for 2019 will be continued with tentative dates of execution as follows:

MONTH

SCRAP DATE

DUE DATE OF SUBMISSION OF DOCUMENT

JANUARY

15/1/2019

11/1/2019

FEBRUARY

14/2/2019

12/2/2019

MARCH

14/3/2019

12/3/2019

APRIL

16/4/2019

12/4/2019

MAY

14/5/2019

10/5/2019

JUNE

13/6/2019

11/6/2019

JULY

16/7/2019

12/7/2019

AUGUST

15/8/2019

13/8/2019

SEPTEMBER

12/9/2019

10/9/2019

OCTOBER

15/10/2019

11/10/2019

NOVEMBER 

14/11/2019

12/11/2019

DECEMBER

12/12/2019

10/12/2019

Please submit the following documents to us before the due date end each month: 

a) Capital Property Disposal

   i) scrap form (Bursar Office's web download)   

  ii) BR038 / AST copy (received from Bursar's Office after approval is obtained) 

 

b) Inventory Disposal 

   i) scrap form (Bursar Office web download)  

  ii) Application for Disposal (BR058 / AST)  

 iii) Appointment of AJKPP (DF02) 

 iv) Approval letter from KPTJ (DF03)   

 v) PEP (if applicable) (BR040 / AST)   

 vi) JK Disposal Report (BR038 / AST) 

 

Only qualified scraps can follow this scrap program. please refer to the attached letter for scrape process:

1) Scrap Program information letter

2) Scrap Program Form

All Responsibility Centre,

 

Bursar's office is in the process of updating the Asset Management System (FAMS) user list for 2019 to ensure the correctness of user records according to their respective PTJs.

In this regard, please seek your cooperation and action to fill out the attached form and re-submit it to us by 31 January 2019.

 

Until the form is accepted, you can’t access FAMS commencing next Monday (14/1/2019)

It is informed that the maintenance of the SAGA 8.2 system will be carried out as follows:

Date: April 16, 2019

Day: Tuesday

Time: 08.00 am to 01.00 noon

The system will be closed during that time. In this regard, please do not  access the system at that date and time. Please also kindly advise to extend this matter to the staff at PTJ under your supervision. The cooperation given is highly appreciated .

Financial Accounting Division

Bursar Office

Please be informed that the Bursar Scrap Program no 5/2019 is preceeded on 2 and 3 May 2019. As such, for PTJ who will or have completed the disposal process up to the approval level of the Head of PTJ , please submit all relevant documents with the Bursar Scrap Program Form latest by April 29, 2019

Mulai 1 JUN 2019 wakil TIDAK DIBENARKAN untuk menuntut bayaran tuntutan staf secara tunai.

sekian terima kasih

BURSAR OFFICE
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-97696208/ 3501
03-86560160
C1560681331